Ekspresowe dania to ostatnio hasło przewodnie w mojej kuchni. Po przeczytaniu pewnej mądrej książki wpadłam ostatnio w szał sprzątania i porządkowania swojego życia. Do tego praca, sporty, wkraczające w nową fazę przygotowania do ślubu. Wszystko naraz :) Ale w powietrzu czuć już powoli wiosnę i z wytęsknieniem czekam na weekendowy spacer po lesie. Jeśli tak jak ja czujecie ostatnio wiosenny niepokój i potrzebujecie zmian, to do dzieła! Nie ma co tracić czasu na siedzenie przy garach, zróbcie coś szybkiego i sycącego - jak makaron z brokułami w sosie z orzeszków arachidowych. Takie proste, a takie pyszne :)
MAKARON Z BROKUŁEM W SOSIE ORZECHOWYM
Składniki/ na 2 porcje:
- 2 porcje ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu gryczanego),
- 1/2 dużego brokuła,
- kilka liści szczypiorku,
- 2 łyżki masła orzechowego (polecam Wam masło orzechowe active od Primaviki, w składzie 100% orzechów arachidowych!),
- 1/2 szkl. wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Szczypiorek drobno siekamy.
2. W garnuszku łączymy wodę, masło orzechowe i sos sojowy. Gotujemy, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3. Na talerze nakładamy makaron i brokuły, polewamy gorącym sosem orzechowym. Przed podaniem każdą porcję posypujemy szczypiorkiem.
***
Przepis dodałam do akcji kulinarnej "Wegetariański obiad VI":
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
takie sosy zawsze do mnie przemawiają, jak niemalże wszystko co ma orzechy <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie - często gości na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuńA ja odkryłam niedawno, ale całym sercem (a nawet żołądkiem) pokochałam ;)
UsuńSos z masła orzechowego brzmi świetnie :)Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń