Jestem wielką fanką wszystkiego co włoskie, a co za tym idzie oczywiście i włoskiej pizzy. Ale czasami zwyczajnie nie chce mi się bawić w zagniatanie drożdżowego ciasta. Ostatnio odkryłam jednak, że przecież spodem niekoniecznie musi być ciasto, a na przykład wielka pieczarka portobello. Duże, lekko brązowe kapelusze portobello na pewno nie raz już widzieliście w marketach, bo robią się coraz popularniejsze i łatwiej dostępne na sklepowych półkach. Osiągają spore rozmiary (niekiedy nawet kilkanaście centymetrów średnicy!) i naprawdę świetnie sprawdzają się na grillu, jako wsad do domowego burgera... albo, jak widzicie, zdrowy i bezglutenowy spód do domowej mini pizzy. Oczywiście możecie użyć też zwykłych, białych pieczarek, ale w miarę możliwości wybierajcie jak największe okazy. A na wierzch połóżcie to, na co macie ochotę - kawałek papryki, kilka liści szpinaku albo oliwki. Na pewno będą pyszne!
Mini pizze portobello
Składniki/ na 2 porcje:
- 4 pieczarki portobello,
- 1/2 puszki pomidorów krojonych,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 kulek mini mozzarelli,
- kilka zielonych oliwek,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Mozzarellę i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory przekładamy do rondelka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz po szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
2. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż pieczarki puszczą sok, który odlewamy.
3. Pieczarki wyjmujemy na chwilę z piekarnika, nakładamy na każdą po łyżce sosu, układamy porwane na kawałki listki bazylii, po kilka oliwek i kawałków mozzarelli. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i zapiekamy przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Podajemy gorące.
Inspiracja: lifeasastrawberry.com
Inspiracja: lifeasastrawberry.com
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Dużo smaku i aromatów! Super
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń