Najfajniejsze w byciu blogerem są nieoczekiwane prezenty, które trafiają do mojej lodówki. Ostatnio w ramach współpracy z firmą BeVege do mojej kuchni zawitało kilka ciekawych wegetariańskich produktów. Wśród nich mój absolutny hit - Mielone Vege, czyli wegetariański substytut mięsa mielonego. Wegetariański, a nie wegański, gdyż w jego składzie obok białka grochu znajdziemy również białko jaja kurzego. W smaku jest... naprawdę niepokojąco mięsny, ale może to tylko moje odczucie, bo dotąd nie korzystałam zbyt często z tego typu produktów. Myślę, że sprawdzi się zwłaszcza u osób, które zrezygnowały w swojej diecie z mięsa, ale od czasu do czasu brakuje im jego smaku. Takie mielone będzie naprawdę świetną bazą do różnego rodzaju kotletów, pulpetów albo farszu do domowych gołąbków.
CHILLI CON CARNE (Z MIELONYM VEGE)
Składniki/ na ok. 4 porcje:
- 1 opakowanie Mielonego Vege,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka chilli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy warzywa. Cebulę, seler i obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę, a oczyszczoną paprykę w trochę większą. Kukurydzę i fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie.
2. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy cebulę, seler i marchew, chwile smażymy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mięso mielone. Całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
3. Do garnka dodajemy pomidory, koncentrat oraz 1 szklankę wody. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy paprykę, fasolę, kukurydzę i gotujemy przez 5 minut, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Gotowe chilli podajemy z białym ryżem, skropione odrobiną limonki lub cytryny.
3. Do garnka dodajemy pomidory, koncentrat oraz 1 szklankę wody. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy paprykę, fasolę, kukurydzę i gotujemy przez 5 minut, aż papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Gotowe chilli podajemy z białym ryżem, skropione odrobiną limonki lub cytryny.
Wpis powstał w ramach współpracy z BeVege. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz