Pomidorowe bułeczki drożdżowe nadziewane pasztetem

Pomidorowe bułeczki nadziewane pasztetem
Rzadko bawię się w bardziej skomplikowane ciasta i wypieki... Skomplikowanie, czyli w moim odczuciu takie, które wymagają użycia większej liczby sprzętów niż miska+łyżka ;) Ale ostatnio udało mi się zmobilizować i przygotowałam kilka domowych bułeczek drożdżowych, które smakować będą zarówno do śniadania, co jako przekąska do pracy. A że jestem leniem i nie bardzo chciało mi się bawić w jakieś specjalne dodatki, dlatego do ich nadziania użyłam pasztetu od BeVege. Pasztet ma w sobie pestki słonecznika, dyni i siemię lniane, czyli wszystko to, co lubię! W smaku jest przyjemny, dość delikatny, ale obiecałam sobie, że będę z Wami szczera - nie jest to najlepszy pasztet jaki jadłam. Po części może dlatego, że często przyrządzam pasztety w domu, a te domowe zawsze będą lepsze od kupnych ;) Pasztet oceniam jednak pozytywnie. Jest to fajny gotowy produkt i dobrze smakuje na kromce chleba z kawałkiem ogórka i liściem sałaty. Albo w miękkiej pomidorowej bułeczce z dzisiejszego przepisu. 

POMIDOROWE BUŁECZKI NADZIEWANE PASZTETEM


Składniki/ na ok. 16-20 bułeczek:

na ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. mąki wieloziarnistej,
  • 10 g drożdży instant,
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 1/3 szkl. ciepłej wody,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego),
  • szczypta soli,
dodatkowo:
  • 1 opakowanie pasztetu z ziarnami vege,
  • kilka łyżek mleka (może być roślinne),
  • mak, siemię lniane lub inne dowolne ziarna do posypania bułeczek.

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto łączymy w misce. Dokładnie wyrabiamy (ręką lub mikserem) przez ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i przestanie się kleić. Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w misce przykrytej czystą ściereczką na ok. godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i kilka razy zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy większe kółka. Na środek każdego układamy po kawałku pasztetu. Brzegi ciasta zlepiamy razem formując sakiewkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
3. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia).

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia Nr 01/2016

Pomidorowe bułeczki nadziewane pasztetem

Wpis powstał w ramach współpracy z BeVege. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze