Corn dog to klasyk amerykańskiego fast foodu. Mignął Wam pewnie nie raz w zagranicznych filmach, gdzie główni bohaterowie zajadają się nimi podczas spacerów po Nowym Jorku (kojarzycie?). Tak naprawdę to nic innego, jak parówka pokryta grubym ciastem kukurydzianym i usmażona w głębokim tłuszczu. Trochę taki... wytrawny pączek, ale na patyku. Bardzo sycąca (i nie ukrywajmy - dość kaloryczna) przekąska, idealna na imprezy i... Tłusty Czwartek, bo kto powiedział, że musi być na słodko? ;)
(Wegańskie) mini corn dogi
Składniki:
- 1 opakowanie wegetariańskich kiełbasek, ja użyłam Burrito vege,
- 3/4 szkl. mąki kukurydzianej,
- 3/4 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kiełbasek,
- 1 szkl. mleka,
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki chilli,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i chilli. Dodajemy mleko, dokładnie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie ciasto powinno być półpłynne i lepkie, jeśli jest za gęste trzeba dodać dodatkową 1-2 łyżki mleka. Gotowe ciasto przelewamy do wysokiego naczynia np. szklanki.
2. Patyczki do szaszłyków przycinamy. Na każdy nabijamy po jednej, krótkiej parówce - jeśli używacie grubszych kiełbasek jak Burrito vege, przetnijcie je wzdłuż na 4 części. Każdą kiełbaskę obtaczamy w mące pszennej.
3. W niedużym garnku rozgrzewamy olej. Parówki zanurzamy w cieście. Smażymy na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Podajemy z keczupem lub dowolnym sosem, polecam dip musztardowo-miodowy z poniższego przepisu.
Inspiracja: hellyeahitsvegan.com
Inspiracja: hellyeahitsvegan.com
Dip musztardowo-miodowy
Składniki:
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce.
Wpis powstał w ramach współpracy z BeVege. Jeśli jesteście ciekawi innych produktów z ich oferty, odwiedźcie ich stronę lub facebook'a!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz