Dzisiejsze zapiekanki to prawdziwe comfort food z czasów mojego dzieciństwa. Mama przygotowywała je na kolację zawsze wtedy, gdy chciało nam się czegoś dobrego. Raz-dwa robiła te pyszne, domowe zapiekanki, które równie szybko znikały z talerzy. W sumie to tak naprawdę nic specjalnego - przecież to zwykła kanapka, tylko podgrzana w piekarniku. Ale dla mnie zawsze smakowała wyjątkowo :) To był taki synonim fast foodu, choć w wersji domowej, bo wyjścia na miasto (przynajmniej w naszym domu) nie były kiedyś tak popularne jak teraz. Czasem myślę sobie, że życie było wtedy jakieś takie prostsze, skromniejsze... co nie znaczy, że kiedykolwiek mi czegoś brakowało :)
Dlatego czasem wolę cofnąć się na chwilę w czasie i przygotować sobie właśnie taką smaczną, domową zapiekankę z samymi ulubionymi składnikami. Najchętniej - z jajkiem i cebulą, bo na ciepłej grzance takie połączenie sprawdza się naprawdę znakomicie. No i koniecznie z keczupem - od czasów dzieciństwa zajadam się tym z Włocławka, więc i na ulubionych zapiekankach nie mogło go dzisiaj zabraknąć :)
DOMOWE ZAPIEKANKI Z JAJKIEM
Składniki:
- kilka kromek chleba (może być czerstwy)
- jajka ugotowane na twardo,
- pomidor,
- cebula,
- ser żółty np. gouda,
- 1 łyżka ulubionego keczupu,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
1. Majonez mieszamy z keczupem, sosem smarujemy kromki chleba. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Na chlebie układamy wszystkie składniki - plasterki jajek, cebuli i pomidora (którego można wcześniej sparzyć i obrać). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec kanapki przykrywamy serem - porwanym na mniejsze kawałki lub startym na tarce.
3. Gotowe kanapki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zrobi chrupiące. Podajemy gorące z resztą sosu lub keczupem.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz