Makaron w wegańskim sosie z białej fasoli

Makaron w wegańskim sosie z białej fasoli

Znowu ekspresowy obiad, idealny na poweekendowe "nie ogarniam". Takie obiady królują w moim menu w zwykłe, robocze dni, gdy nie chce mi się zastanawiać nad zawartością lodówki. Najchętniej -choć w sumie nie powinnam, bo wiadomo, te wredne węglowodany - sięgam po moje ulubione makarony.

Na blogu znajdziecie mnóstwo makaronowych inspiracji. Idealnie sprawdzą się na ekspresowy obiad po długim dniu pracy!

No właśnie, macie swój ulubiony makaron? Ja wiem, że przecież w smaku to praktycznie wszystko jedno, ale moim typem zawsze, niezmiennie będzie penne. Skośnie ścięte rurki o rowkowanej powierzchni stanowią świetną bazę dla wszystkich gęstych sosów, które oblepiają je z każdej strony. A dziś właśnie jako dodatek do makaronu chciałabym zaproponować Wam pyszny, biały sos, który przygotowałam jakiś czas temu. Gęsty i kremowy, a jednocześnie całkowicie wegański! Bazę stanowi pełna białka biała fasola, a dodatek płatków drożdżowych daje fajny serowy posmak. Wypróbujcie koniecznie :)

Makaron w wegańskim sosie z białej fasoli

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE Z BIAŁEJ FASOLI


Składniki/ na ok. 3-4 porcje:
  • ok. 400 g makaronu penne,
  • 1 puszka/ok. 1,5 szkl. ugotowanej białej fasoli,
  • 1 szkl. mleka roślinnego (polecam domowe mleko słonecznikowe lub domowe mleko kokosowe, ale możecie wykorzystać też inne dowolne, kupione w sklepie np. sojowe niesłodzone),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • olej lub oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cebula zrobi się szklista. Zdejmujemy z ognia.
2. Odcedzoną fasolę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy mleko i płatki drożdżowe. Bardzo dokładnie blendujemy.
3. Sos przelewamy do rondla, doprawiamy sosem sojowym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewamy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
4. W tym czasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu (al dente). Odcedzając, odlewamy 1/2 szkl. wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy spowrotem do garnka, wlewamy sos i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody z gotowania makaronu. 

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Żeby być na bieżąco z nowymi wpisami, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.

2 komentarze