Pieczone jabłka Hasselback z kukurydzianą kruszonką

Pieczone jabłka Hasselback z kukurydzianą kruszonką

Jabłko i cynamon to duet, do którego nikogo nie trzeba przekonywać. No może oprócz tych, którzy za cynamonem nie przepadają - nie wiem jak to możliwe, ale mam nawet w domu takiego dziwnego osobnika! ;)

To wyjątkowe jesienno-zimowe połączenie świetnie sprawdza się nie tylko w deserach (pamiętacie moją tartę?), ale i w porze śniadaniowej. Dlatego dziś mam dla Was taką... śniadaniowo-deserową petardę i przepis, który może wydawać się trochę bardziej pracochłonny niż zazwyczaj, ale to tylko pozory - bo tak naprawdę całą robotę robi tu za nas piekarnik. Pyszne pieczone jabłka Hasselback swoją nazwę zawdzięczają lekkim nacięciom, dokładnie takim jak w słynnym szwedzkim przepisie na pieczone ziemniaki (a na blogu znajdziecie go tutaj). Pomysł na tak przygotowane jabłka mignął mi na Instagramie już kilka miesięcy temu, ale jak to w życiu bywa... gdzieś się zapodział i musiałam zdać się na siebie i swoją intuicję ;) Dlatego dołożyłam do nich też coś chrupiącego, czyli najprostszą "kruszonkę" z płatków kukurydzianych. Pycha!

Pieczone jabłka Hasselback z kukurydzianą kruszonką

Jabłka HASSELBACK z kukurydzianą kruszonką


Składniki/ na 2 porcje:
  • 2 twarde jabłka,
  • 1 łyżka oleju (np. kokosowego) + odrobina do natłuszczenia formy,
  • 1 łyżeczka cukru, może być cukier trzcinowy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 garście płatków kukurydzianych np. Lubella corn flakes

Wykonanie:
1. Jabłka myjemy i cienko obieramy. Kroimy na pół, wydrążamy za pomocą łyżki. Układamy na desce wypukłą stroną do góry i nacinamy w cienkie plasterki, zostawiając nierozcięty spód. Dla ułatwienia można położyć jabłko pomiędzy trzonki dwóch drewnianych łyżek - ich krawędzie zatrzymają ostrze, dzięki czemu nie przetniecie jabłka do końca. A nawet jeśli  przetniecie - nie ma czym się przejmować! Po upieczeniu będą tak pyszne, że nikt tego nie zauważy ;)
2. Jabłka układamy w lekko posmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym nacięciami do góry, można dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia.
3. W miseczce mieszamy olej z cukrem i cynamonem. Przy pomocy pędzelka dokładnie smarujemy nim jabłka.
4. Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pokruszonym płatkami kukurydzianymi i zapiekamy przez kolejne 10 minut (trzeba obserwować, czy płatki się nie przypalają). Podajemy na ciepło np. z jogurtem naturalnym... Ale wiecie co? Na zimno też smakują dobrze! ;)

Pieczone jabłka Hasselback z kukurydzianą kruszonką

Przepis na pieczone jabłka Hasselback bierze udział w akcji kulinarnej "Siła zbóż na dzień dobry"
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
   
    
       
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

3 komentarze