Ekspresowe ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów

Ekspresowe ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów

Święta Święta... i po Świętach. Dziś ostatni dzień starego roku i noc szalonej zabawy do samego rana.
Lub dla innych... wieczór z ulubioną książką, filmem i lampką szampana o północy ;) Jakkolwiek zamierzacie go spędzić - nie zapomnijcie o sylwestrowych pysznościach, którymi uczcicie ten wieczór. Przy tego typu okazjach świetnie sprawdza się zawsze ciasto francuskie, które warto mieć w zapasie w zamrażarce. Bez większego problemu można z niego wyczarować szybkie i smaczne przekąski, nie tylko na sylwestrowy wieczór ;)

Ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów


Składniki/ na 12 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 80 g pomidorów),
  • 2 łyżki serka śmietankowego typu Almette,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • roztrzepane jajko lub kilka łyżek mleka.

Wykonanie:
1. Ciasto rozwijamy i zostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej.
2. W tym czasie przygotowujemy pastę: suszone pomidory, obrany ząbek czosnku, serek i bazylię umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na grudkowatą pastę.
3. Ciasto smarujemy równo pastą, ciasno zwijamy wzdłuż krótszego boku. Rulon kroimy na 12 sztuk. Ślimaczki można upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do muffinek posmarowanej lekko olejem, dzięki czemu będą bardziej zwarte i zachowają ładny kształt.
4. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Podajemy na ciepło lub zostawiamy do wystudzenia na kratce.

Ekspresowe ślimaczki z pastą z suszonych pomidorów

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

4 komentarze

  1. Świetna opcja na imprezkę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pół słoiczka pomidorów - pojemności słoiczków są różne, więc proponuję podawać składniki w jakiś obiektywny sposób. A przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, nie zwróciłam uwagi, już dopisałam. Dzięki!

      Usuń