Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową chmurką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową chmurką

Jeszcze kilka postów temu narzekałam Wam, że na blogu mało ostatnio słodyczy... no i proszę bardzo - mam dla Was kolejne pyszne ciacho! W takim tempie niedługo będę musiała zmienić tematykę bloga ;) Ale z drugiej strony, o tej porze roku naprawdę trudno oprzeć się pokusie i nie upiec porcji ciasta pełnego sezonowych dodatków.

Kruche ciasto z rabarbarem z dzisiejszego przepisu jest wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Po raz pierwszy upiekłyśmy je z mamą w zeszłym roku i po prostu zachwyciło nas połączenie lekko słodkiej pianki i kwaśnych owoców. Od tego czasu piekłyśmy już różne jego wariacje i zdążyłyśmy dopracować swoje proporcje. Do lekko słodkiego ciasta idealnie pasuje nie tylko kwaśny rabarbar, ale też wszelkie kwaskowate owoce, jak agrest czy porzeczki. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, bo ciasto jest naprawdę pyszne!

Póki sezon trwa, wypróbujcie też mój przepis na pyszne jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową chmurką

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową chmurką


Składniki/ na tortownicę ok. 25 cm:

  • ok. 250 g rabarbaru (waga po oczyszczeniu i odcięciu liści),
  • 1 jabłko (opcjonalnie, można użyć tylko rabarbaru),

na kruche ciasto:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 kostki margaryny Palma marki Bielmar, mocno schłodzonej,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

na budyniową piankę:
  • 4 białka,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru i konserwantów) lub 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 75 ml oleju np. rzepakowego,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i siekamy lub rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Z 1/3 ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią, pozostałą częścią wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę i kulę ciasta wkładamy do zamrażarki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki, jabłko obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
3. Schłodzone przez kwadrans ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Potem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę do wystudzenia (ale piekarnika nie wyłączamy), a w tym czasie przygotowujemy budyniową piankę. 
4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie proszek budyniowy, na koniec olej. Miksujemy, aż olej dobrze połączy się z resztą składników.
5. Rant ostudzonej tortownicy lekko natłuszczamy odrobiną margaryny lub oleju. Na ciasto wykładamy piankę, na nią wysypujemy rabarbar i jabłko. Na wierzchu kruszymy resztę schłodzonego ciasta np. ścierając na dużych oczkach tarki.
6. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut i pieczemy do zrumienienia. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem.

Wskazówka: 
Rabarbar można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Najlepiej sprawdzą się drobne, kwaskowate owoce jak porzeczki, maliny, agrest albo wiśnie. Na ciasto z powyższych proporcji potrzebować będziecie ok. 350 g owoców.

Inspiracja: Kasia ze Śląska gotuje

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową chmurką

***
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Palma - zróbmy coś dobrego":

  Palma - zróbmy coś dobrego
     
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

3 komentarze