Drożdżówki z porzeczkami i kardamonową kruszonką

Drożdżówki z porzeczkami i kardamonową kruszonką

Miniony weekend miałam mocno zajęty, ale mimo to, gdy mąż przywiózł od rodziców miskę pięknych czerwonych porzeczek to wiedziałam, że jednak będzie trzeba coś upiec ;) Chwilę zastanawialiśmy się co przygotować, bo po głowie chodziło mi kilka pomysłów. Ostatecznie z piekarnika wyjechały dwie spore blachy pysznych drożdżówek wypełnionych kwaskowatymi owocami i posypanych pachnącą kardamonem kruszonką. A w całym domu pachniało wręcz nieziemsko!

Drożdżówki z porzeczkami i kardamonową kruszonką

Drożdżówki z porzeczkami i kardamonową kruszonką


Składniki/ na 12 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej (tortowej),
  • 10 g (2,5 łyżeczki) suszonych drożdży,
  • 300 ml mleka (może być mleko roślinne),
  • 100 g roztopionego masła lub oleju,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 jajko, 
  • szczypta soli,
  • ok. 200 g czerwonych porzeczek (waga owoców po obraniu) + 1 łyżka cukru + 1 łyżką mąki ziemniaczanej,
kardamonowa kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej,
  • 60 g roztopionego masła/oleju,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, delikatnie podgrzane mleko (ma być letnie, ale nie gorące!), mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło lub olej i wyrabiamy ręcznie przez ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do oprószonej mąką miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
2. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, a następnie dzielimy na 12 równych części (najłatwiej zrobić to korzystając z wagi kuchennej i dzielić ciasto na kawałki o wadze ok. 70-80 g). Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia - trzeba zachować spory odstęp, bo drożdżówki jeszcze urosną. Blachy przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
3. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka wydaje się mocno mokra, dodajemy dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Jeśli kruszonka nadal jest dość wilgotna i nie "kruszy się", wstawiamy miskę z kruszonką do zamrażarki na kilkanaście minut. Potem schłodzoną bryłkę kruszymy lub skrobiemy widelcem. Obrane porzeczki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4. Gdy drożdżówki podrosną, za pomocą szklanki robimy w nich mocne wgłębienia (do samej blachy). Do każdego dołka nakładamy po kopiastej łyżce porzeczek, a wierzch posypujemy kruszonką. Brzegi drożdżówek możemy jeszcze posmarować odrobiną mleka lub roztrzepanym jajkiem.
5. Blachy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Drożdżówki pieczemy przez ok. 20-25 minut, w tym czasie powinny się ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego!

Inspiracja: D. Świątkowska "Moje wypieki i desery. Na majówkę i piknik"

Drożdżówki z porzeczkami i kardamonową kruszonką

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz