Jabłka w cieście (kokosowym)

Jabłka w cieście (kokosowym)

Dobre placki z jabłkami to dla mnie placki, w których jest naprawdę dużo jabłek. Siłą rzeczy na sam początek listy ulubionych przepisów wysuwają się więc... całe plastry jabłek smażone w cieście naleśnikowym.

Gęste ciasto naleśnikowe albo takie á la naleśnikowe (czyli takie wiecie... na oko ;)) nie jest chyba dla nikogo większym problemem. Dlatego tym razem postanowiłam pokazać Wam coś innego. Bazę ciasta do jabłek stanowi w tym przepisie tłuste mleczko kokosowe. Ciasto jest samo w sobie wystarczająco gęste i dobrze trzyma się plastrów - dzięki temu nie trzeba dodawać do niego jajek ani nawet ich wegańskich zamienników np. siemienia lnianego. No i ten kokosowy aromat, roznoszący się po całym domu podczas smażenia...

Jabłka w cieście (kokosowym)

Jabłka w cieście kokosowym


Składniki/ na 8-10 sztuk:
  • 2-3 jabłka,
  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki ksylitolu lub dowolnego cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • olej lub masło do smażenia.

Wykonanie:
1. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na ciasto. Odstawiamy na kwadrans.
2. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne np. za pomocą ostrego nożyka. Kroimy na plastry grubości ok. 5 mm. 
3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu (przy dobrej, nieprzywierającej patelni nie trzeba dodawać tłuszczu do smażenia). Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu (ok.2-3 minuty). Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy gorące, oprószone cukrem pudrem, cynamonem albo polane syropem klonowym. Smacznego!

Wskazówka:
Jeśli przygotowaliście większą porcję jabłek, możecie je potem odgrzać zwyczajnie na patelni lub w piekarniku (ok. 5 minut w temperaturze 180 st. C).

Jabłka w cieście (kokosowym)

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

2 komentarze

  1. Przepiękne zdjęcia :)) i ten cukier puder.. Idealne śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń