Pieczarkowe paszteciki z ciasta twarogowego

Pieczarkowe paszteciki z ciasta twarogowego

Powoli zaczynam myśleć o świątecznych przepisach, które pojawią się w tym roku na blogu. Grudzień jest zawsze zapracowany, wiec zobaczymy, czy uda mi się zrealizować wszystkie pomysły. Ale dziś mam dla Was przepis, który śmiało można by już nazwać świątecznym, bo nie ma chyba nic lepszego od wigilijnego barszczu z dobrym, kruchym pasztecikiem. Chociaż z drugiej strony nie widzę przeciwwskazań, żeby takie smakowite paszteciki piec też poza okresem świątecznym.

Pieczarkowe paszteciki z ciasta twarogowego

Przepis na pieczarkowe paszteciki, który znajdziecie poniżej jest o tyle ciekawy, że kruche ciasto przygotowuje się na bazie twarogu. Ciasto jest lekkie, delikatne w smaku i świetnie smakuje nie tylko z wytrawnym, ale i słodkim nadzieniem. Polecam!

Pieczarkowe paszteciki z ciasta twarogowego


Składniki/ na ok. 20 sztuk:
  • 250 g twarogu,
  • 120 g zimnego masła,
  • 150 g maki pszennej + odrobina do podsypania ciasta,
  • 1 łyżeczka soli,

na farsz pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • sól, pieprz.

dodatkowo: 
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików,
  • sezam czarny i biały, czarnuszka, siemię lniane lub mak do posypania pasztecików.

Wykonanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, posiekane masło i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Do wyrobienia ciasta można użyć też robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum kwadrans. 
2. Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i przez kilka minut szklimy cebulę. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki lub kosteczkę. Pieczarki wrzucamy na patelnię i smażymy przez kilka minut, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Smażymy jeszcze chwilę, aż odparuje cały płyn. Zostawiamy do wystudzenia.
3. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi, podobnie jak w pierogach. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Paszteciki nakłuwamy lekko widelcem, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy dowolnymi nasionkami, ja wybrałam sezam i czarnuszkę.
5. Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż paszteciki ładnie się zrumienią. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Przepis na ciasto twarogowe pochodzi z książki A. Włodarczyk "Retro kuchnia"

Pieczarkowe paszteciki z ciasta twarogowego

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz