Podwójnie dyniowe drożdżówki z cynamonem (ślimaczki)

Podwójnie dyniowe drożdżówki (ślimaczki) z cynamonem

Nie ma co ukrywać, jesień pachnie cynamonem. A nie ma chyba bardziej cynamonowego wypieku (no może oprócz szarlotki...) niż cynamonowa bułeczka. Smak cynamonowych drożdżówek kojarzy mi się też ze Skandynawią, a że kraje skandynawskie darzę ogromnym sentymentem (w końcu przez chwilę mieszkałam w Danii), to chyba nikogo nie zdziwi, że przepadam za kanelbulle.

Na oryginalny przepis na pewno przyjdzie kiedyś pora, ja natomiast najczęściej przygotowuję je w mojej ulubionej wersji - na musie z dyni. Przepis już znacie, bo pojawił się na blogu przy okazji letnich drożdżówek z truskawkami i ślimaczków z powidłami - dzisiejsze drożdżówki przygotowałam w oparciu o te same, niezawodne proporcje. Do tego zrobiłam cynamonowe nadzienie, także na bazie musu z dyni, dzięki czemu jest o wiele mniej kaloryczne od oryginalnej szwedzkiej receptury, która bazuje na dużej ilości masła. Drożdżówki polane dodatkowo cynamonowym lukrem pachną po prostu niesamowicie! Idealnie pasują do kubka popołudniowej kawy i po prostu... chwili dla siebie :)

Podwójnie dyniowe drożdżówki (ślimaczki) z cynamonem

Podwójnie dyniowe drożdżówki (ślimaczki) z cynamonem


Składniki/ na 12 sztuk:
  • 2 szkl. mąki pszennej + 1/4-1/2 szklanki do podsypania stolnicy,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szkl. purée z dyni (→ Jak zrobić purée z dyni?),
  • 1/4 szkl. mleka roślinnego,
  • 1/4 szkl. cukru (białego lub trzcinowego) + 1 łyżka do posypania drożdżówek,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • ok. 350 g świeżych truskawek.

na nadzienie dyniowe:
  • 1/2 szkl. purée z dyni,
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu np. klonowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:
1. Przygotowujemy rozczyn - do miski wkruszamy drożdże i mieszamy z łyżką cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy lekko podgrzane (nie gorące) mleko, łyżkę mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
2. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, resztę cukru, sól, mus dyniowy i olej. Dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.
3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie dyniowe, mieszając dokładnie mus z dyni z resztą składników.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Jeśli ciasto mocno się klei, dodajemy więcej mąki (u mnie wystarcza zazwyczaj ok. 1/4-1/2 szklanki). Ciasto rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta o wymiarach (mniej więcej) 20x40 cm. Placek smarujemy nadzieniem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 plastrów. Drożdżówki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy posypać je lekko cukrem.
5. Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut - najlepiej obserwować, czy ładnie się zrumieniły i sprawdzić patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Po wystudzeniu drożdżówki można ozdobić cynamonowym lukrem, czyli lukrem z dużą ilością cynamonu. Smacznego!

Podwójnie dyniowe drożdżówki (ślimaczki) z cynamonem

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

4 komentarze