Domowe ciasteczka korzenne (à la pierniczki)

Domowe ciasteczka korzenne

No i... mamy grudzień! Powolutku można zacząć planować już świąteczne menu, chociaż mamy jeszcze sporo czasu, żeby na spokojnie przygotować się do Świąt. Ja osobiście uwielbiam grudzień. Cały miesiąc celebruję ten świąteczny czas, pichcę ulubione świąteczne przysmaki i ku utrapieniu mojego męża... w kółko słucham Last Christmas.

Dlatego od dzisiaj aż do Wigilii na blogu pojawiać się będą nowe, bardziej lub mniej świąteczne przepisy. Jestem pewna, że znajdziecie wśród nich coś dla siebie! 

A na początek mam dla Was pyszne domowe ciasteczka, które możecie w tym roku przygotować zamiast pierniczków. Ciasteczka są kruche, słodkie i mocno korzenne. W przeciwieństwie do tradycyjnych pierniczków, nie trzeba czekać aż zmiękną, dlatego po upieczeniu można je od razu jeść. Z jednej strony to trochę niebezpieczne, bo może się okazać, że nie doczekają Świąt... ale z drugiej strony zawsze możecie upiec dodatkową porcję. Ciasteczka korzenne można też dodatkowo ozdobić lukrem albo roztopioną czekoladą i tak wystrojone powiesić na choince. Będą wspaniałą ozdobą Waszego drzewka!

Ciasteczka na kremowym talerzyku deserowym Ambition Wave.

Domowe ciasteczka korzenne


Składniki:
  • 300 g maki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 20 g przyprawy korzennej - najlepiej domowej lub takiej o dobrym składzie, czyli z samymi przyprawami, bez dodatku mąki i cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3-4 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski razem z przyprawą korzenną i cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy lub rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. dodajemy żółtka i 1-2 łyżki wody i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto nadal jest suche, dodajemy więcej wody, do momentu aż z ciasta da się zagnieść zwartą kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odrywamy duży kawałek i wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na placek o grubości 3-5 mm. Używając foremek wycinamy ciastka o różnych kształtach lub kroimy nożem na prostokąty.
3. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez ok. 10 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka studzimy na kratce.

Domowe ciasteczka korzenne

***
Ciasteczka prezentują się pięknie na kremowym talerzyku deserowym Ambition Wave. Celowo, bo mój przepis na domowe ciasteczka korzenne bierze udział w konkursie Ambition:


Domowe ciasteczka korzenne

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz