Pomysł na smoothie z dodatkiem dyni chodził za mną już od jakiegoś czasu. Słodka, pieczona dynia naturalnie dosłodziła koktajl i sprawiła, że zyskał on przyjemnie kremową konsystencję. Z dynią zaś świetnie komponują się korzenne przyprawy, dlatego dyniowe smoothie aż prosiło się o ich dodatek. I powiem Wam, że wyszło z tego dość świąteczne, ale naprawdę pyszne połączenie ;)
Smoothie pomarańczowo-dyniowe
Składniki/ na ok. 300 ml/ 1-2 porcje:
- 1 szkl. mleka roślinnego, ja zazwyczaj używam sojowego niesłodzonego lub domowego mleka kokosowego z tego przepisu,
- 1 pomarańcza,
- 1/2 szkl. purée z dyni lub kawałek upieczonej dyni,
- sok z 1/2 cytryny (lub troszkę mniej, do smaku),
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/8 łyżeczki kardamonu,
- 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy.
Wykonanie:
Do pojemnika blendera przekładamy wszystkie składniki: obraną pomarańczę, dynię, mleko i sok z cytryny oraz przyprawy. Blendujemy na gładki koktajl. Próbujemy - w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub dosładzamy miodem. Smacznego!
Wskazówka:
Do koktajlu można dodać kilka kostek lodu.
Wskazówka:
Do koktajlu można dodać kilka kostek lodu.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam koktajle z dynią :)
OdpowiedzUsuń