Smoothie pomarańczowo-dyniowe

Smoothie pomarańczowo-dyniowe

Pomysł na smoothie z dodatkiem dyni chodził za mną już od jakiegoś czasu. Słodka, pieczona dynia naturalnie dosłodziła koktajl i sprawiła, że zyskał on przyjemnie kremową konsystencję. Z dynią zaś świetnie komponują się korzenne przyprawy, dlatego dyniowe smoothie aż prosiło się o ich dodatek. I powiem Wam, że wyszło z tego dość świąteczne, ale naprawdę pyszne połączenie ;)

Smoothie pomarańczowo-dyniowe


Składniki/ na ok. 300 ml/ 1-2 porcje:
  • 1 szkl. mleka roślinnego, ja zazwyczaj używam sojowego niesłodzonego lub domowego mleka kokosowego z tego przepisu,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/2 szkl. purée z dyni lub kawałek upieczonej dyni,
  • sok z 1/2 cytryny (lub troszkę mniej, do smaku),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/8 łyżeczki kardamonu,
  • 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy.

Wykonanie:
Do pojemnika blendera przekładamy wszystkie składniki: obraną pomarańczę, dynię, mleko i sok z cytryny oraz przyprawy. Blendujemy na gładki koktajl. Próbujemy - w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub dosładzamy miodem. Smacznego!

Wskazówka:
Do koktajlu można dodać kilka kostek lodu.

Smoothie pomarańczowo-dyniowe

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie. 

1 komentarz