Chrupiąca grzanka z pastą z awokado i gorącym jajkiem sadzonym z płynnym, kremowym żółtkiem - na samo wspomnienie tego pysznego śniadania głośno przełykam ślinę. A potem patrzę na te zdjęcia i... robię się jeszcze bardziej głodna! Bo to jest tak niesamowicie pyszne, a przy tym proste jedzenie. Tylko kilka składników, a efekt gwarantowany :)
Jak wybrać awokado? Wskazówki znajdziecie we wpisie "Koktajl z awokado i szpinakiem + jak wybrać awokado?", czyli tutaj.
Tost z awokado i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 2 kromki chleba, może być czerstwy,
- 2 jajka,
- 1/2 dojrzałego awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- odrobina oliwy z oliwek lub masła,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Kromki chleba opiekamy w opiekaczu lub na patelni posmarowanej odrobiną oliwy albo masła.
2. Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Pasta smarujemy grzanki.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wbijamy jajka i posypujemy szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i smażymy na malutkim ogniu, aż białko się zetnie. Jajka układamy na kromkach chleba. Podajemy od razu, smacznego!
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz