Śniadaniowo mi #29: Tost z awokado i jajkiem sadzonym

Tost z awokado i jajkiem sadzonym

Chrupiąca grzanka z pastą z awokado i gorącym jajkiem sadzonym z płynnym, kremowym żółtkiem - na samo wspomnienie tego pysznego śniadania głośno przełykam ślinę. A potem patrzę na te zdjęcia i... robię się jeszcze bardziej głodna! Bo to jest tak niesamowicie pyszne, a przy tym proste jedzenie. Tylko kilka składników, a efekt gwarantowany :)

Jak wybrać awokado? Wskazówki znajdziecie we wpisie "Koktajl z awokado i szpinakiem + jak wybrać awokado?", czyli tutaj.

Tost z awokado i jajkiem sadzonym

Tost z awokado i jajkiem sadzonym


Składniki:
  • 2 kromki chleba, może być czerstwy,
  • 2 jajka,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • odrobina oliwy z oliwek lub masła,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kromki chleba opiekamy w opiekaczu lub na patelni posmarowanej odrobiną oliwy albo masła. 
2. Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Pasta smarujemy grzanki.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wbijamy jajka i posypujemy szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i smażymy na malutkim ogniu, aż białko się zetnie. Jajka układamy na kromkach chleba. Podajemy od razu, smacznego!

Tost z awokado i jajkiem sadzonym

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz