Półkruche ciasto z bezą i owocami

Półkruche ciasto z bezą i owocami

Maliny, borówki, śliwki, brzoskwinie... latem naprawdę jest w czym wybierać. Świeże letnie owoce najbardziej smakują mi na surowo, ot tak, prosto z durszlaka. Ale ich smak jest też wielką inspiracją do wszelkich deserów, które o tej porze roku przygotowuję o wiele częściej.

Półkruche ciasto z bezą i owocami

O letnich ciastach pełnych owoców rozpisywałam się niedawno w zbiorczym wpisie 20 ulubionych przepisów na lato - póki trwa! Dziś do kolekcji letnich łakoci chciałabym dodać ciasto, które skradło nasze serca (i podniebienia) podczas ostatniego weekendu na wsi. Półkruche, z malinami, borówkami i lekką bezą. Wyszło przepyszne!

Półkruche ciasto z bezą i owocami


Składniki:

na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

dodatkowo:
  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1-1,5 szkl. malin i borówek.

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
2. Na cieście układamy umyte owoce.
3. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na owoce.
4. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. 

Wskazówka:
W trakcie pieczenia warto sprawdzić, czy beza się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.

Inspiracja: Ostra na słodko

Półkruche ciasto z bezą i owocami

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

3 komentarze

  1. Wygląda apetycznie,z pewnością przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! w okresie letnim zawsze robię tarty z owocami sezonowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Półkruche ciasta są moimi ulubionymi

    OdpowiedzUsuń