Maliny, borówki, śliwki, brzoskwinie... latem naprawdę jest w czym wybierać. Świeże letnie owoce najbardziej smakują mi na surowo, ot tak, prosto z durszlaka. Ale ich smak jest też wielką inspiracją do wszelkich deserów, które o tej porze roku przygotowuję o wiele częściej.
O letnich ciastach pełnych owoców rozpisywałam się niedawno w zbiorczym wpisie 20 ulubionych przepisów na lato - póki trwa! Dziś do kolekcji letnich łakoci chciałabym dodać ciasto, które skradło nasze serca (i podniebienia) podczas ostatniego weekendu na wsi. Półkruche, z malinami, borówkami i lekką bezą. Wyszło przepyszne!
Półkruche ciasto z bezą i owocami
Składniki:
na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 200 g zimnego masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
dodatkowo:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szczypta soli,
- 1-1,5 szkl. malin i borówek.
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
2. Na cieście układamy umyte owoce.
3. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na owoce.
4. Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C.
Wskazówka:
W trakcie pieczenia warto sprawdzić, czy beza się za bardzo nie spieka i w razie potrzeby przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
Inspiracja: Ostra na słodko
Inspiracja: Ostra na słodko
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Wygląda apetycznie,z pewnością przetestuję:)
OdpowiedzUsuńpysznie! w okresie letnim zawsze robię tarty z owocami sezonowymi :)
OdpowiedzUsuńPółkruche ciasta są moimi ulubionymi
OdpowiedzUsuń