Zapiekane makaronowe muszle z cukinią i fetą

Zapiekane makaronowe muszle z cukinią i fetą

Zapiekanka makaronowa to obiad, który zasmakuje każdemu. Bo kto nie lubi zapiekanego makaronu? My uwielbiamy, dlatego od czasu do czasu gości na naszym stole. Zazwyczaj taką zapiekankę przygotowuję dzień wcześniej - najpierw robię sos pomidorowy, potem makaron napełniam szybkim, warzywnym farszem, na koniec układam wszystko w naczyniu. Następnego dnia wystarczy wstawić takie gotowe danie do piekarnika i 2 kwadranse później zjeść pyszny, wegetariański obiad. 

Zapiekane makaronowe muszle z cukinią i fetą

Zapiekane makaronowe muszle z cukinią i fetą


Składniki/ na 4 porcje:
  • 1 cukinia/ ok. 500 g,
  • 1/2 opak. makaronowych muszli/ ok. 250 g,
  • 200 g sera feta,
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 2,5 szkl. passaty,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła do posypania.

Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzamy.
2. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Zostawiamy na durszlaku na kilka minut, po czym mocno odciskamy z nadmiaru płynu.
3. 1 cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy cukinię i smażymy przez 10 minut, często mieszając, aż odparuje trochę wody. Zdejmujemy z ognia.
4. Do cukinii dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy na (w miarę) gładki farsz.
5. Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy, aż zrobi się szklista. Dodajemy pomidory z puszki i 1 szkl. wody (lub passatę) i gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos można lekko zblendować.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy 1/2 łyżki oliwy, wlewamy dużą łyżkę sosu i rozsmarowujemy. Makaronowe muszle wypełniamy farszem, następnie układamy je w naczyniu. Polewamy je pozostałym sosem tak, żeby dokładnie pokrył makaron.
7. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy posypaną świeżymi ziołami. Smacznego!

Zapiekane makaronowe muszle z cukinią i fetą

***
Przepis na moja zapiekankę bierze udział w akcji kulinarnej Warzywa dyniowate 2019 :

  Warzywa dyniowate 2019 

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz