Świeże, zielone szparagi nie potrzebują wielu dodatków. Kawałek ulubionego sera, szczypiorek, prawdziwe wiejskie jajka. Tylko tyle potrzeba, żeby przygotować prosty, sycący omlet, nie tylko na zdrowe śniadanie, ale i szybki obiad po pracy.
Szybki omlet ze szparagami i serem
Składniki/ na 1-2 porcje:
- 4 jajka,
- 6-8 zielonych szparagów,
- kawałek sera camembert,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Jajka roztrzepujemy lekko widelcem z dużą szczyptą soli i pieprzu.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i podsmażamy przez około minutę. Wlewamy jajka, na wierzchu układamy plasterki sera, posypujemy szczypiorkiem. Smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż jajka się zetną. Smacznego!
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i podsmażamy przez około minutę. Wlewamy jajka, na wierzchu układamy plasterki sera, posypujemy szczypiorkiem. Smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż jajka się zetną. Smacznego!
Inspiracja: rozkoszny.pl
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz