Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim

Już drugi tydzień z rzędu szparagi lądują na moim talerzu niemal codziennie. Śmieję się, że jestem w szparagowym szale, ale z drugiej strony... czyż nie jest to w pełni wytłumaczalny szał? ;) Uwielbiam ten czas i w tym roku mam zamiar wykorzystać go najlepiej jak to możliwe :)

Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny szybki przepis, a w roli głównej znowu połączenie szparagi + ciasto francuskie. Tym razem w formie prostej, a jednocześnie lekko wyrafinowanej tarty z zielonymi szparagami, która zachwyciła naszych majówkowych gości. Polecam wypróbować ten patent także z innymi warzywami, za każdym razem wychodzi obłędnie!

Tarta ze szparagami na cieście francuskim


Składniki/ na 2-4 porcje:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • ok. 150 g sera typu feta lub sera śmietankowego typu Almette,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Ciasto rozwijamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia (można wykorzystać papier, w który opakowane było ciasto). Zostawiamy je na kilka minut w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzało - dzięki temu nie skurczy się w trakcie pieczenia.
2. Brzegi ciasta zawijamy do środka, żeby stworzyć wyższy rant, a następnie lekko smarujemy go odrobiną roztrzepanego jajka. Dno ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 st. C przez ok. 5 minut.
3. W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki. Grubsze sztuki przecinamy wzdłuż, cieńsze zostawiamy w całości.
4. Resztę jajka ucieramy z serem na gładką masę (nie ma sensu brudzić blendera, wystarczy widelec). Dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem - jeśli używacie sera typu feta, nie dodawajcie soli, ser jest sam w sobie wystarczająco słony.
5. Podpieczony spód wyciągamy na chwilę z piekarnika. Wnętrze tarty smarujemy masą serową, a następnie układamy na niej szparagi, lekko dociskając. Wstawiamy spowrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15-20 minut, aż całość ładnie się zrumieni, a szparagi zmiękną. Podajemy na ciepło lub zostawiamy do wystudzenia na kratce. Smacznego!

Prosta tarta ze szparagami na cieście francuskim

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

Brak komentarzy

Prześlij komentarz