Domowy budyń kokosowy (z pieczonym rabarbarem)

Domowy budyń kokosowy (z pieczonym rabarbarem)

Lubicie budyń? Ja powiem Wam, że kiedyś naprawdę nie przepadałam za budyniem. Mam takie mroczne wspomnienie z czasów przedszkolnych - chłodny, trzęsący się budyń z grubym kożuchem i łyżką soku owocowego. Brrrrr! Chyba nikogo nie zdziwi, że nie był to nigdy mój ulubiony deser ;)

Domowy budyń kokosowy (z pieczonym rabarbarem)

I chyba też dlatego nigdy mnie do budyniów nie ciągnęło. Budyń za to uwielbia mój mąż, dlatego od czasu do czasu robię mu tą przyjemność i na deser pojawia się budyń. Ostatnio gotuję taki domowy, który jak się okazuje jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Ze względu na moją niechęć do mleka, zazwyczaj przygotowuję go na mleku roślinnym i powiem Wam szczerze - budyń na mleku kokosowym wszystkie inne kombinacje pozostawia daleko w tyle. A do tego jeszcze ciepły pieczony rabarbar, który wprost rozpływa się w ustach i kilka truskawek... po prostu niebo w gębie!

A jeśli lubicie rabarbar, polecam Wam też lekki pudding chia ze smażonym rabarbarem. Deser idealny o tej porze roku!

Domowy budyń kokosowy z pieczonym rabarbarem


Składniki/ na 3 porcje:

budyń kokosowy
  • 2 szkl. mleka kokosowego (np. domowej roboty z mojego przepisu),
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego - w tym wypadku chodzi o gęste mleczko kokosowe z puszki,
  • 1-2 łyżki cukru, ja użyłam trzcinowego,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

pieczony rabarbar:
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru, u mnie tzrzcinowy,
  • woda.

Wykonanie (jeśli masz ochotę na deser na ciepło, zacznij od przygotowania rabarbaru, jeśli wolisz deser na zimno - najpierw przygotuj budyń i odstaw go na 30-60 minut do lodówki, a rabarbar przygotuj dopiero przed podaniem):
1. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę wody (wystarczy żeby przykryła dno), wkładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, w trakcie pieczenia dobrze jest przemieszać rabarbar 1-2 razy. Gotowy, pieczony rabarbar podajemy na ciepło.
2. Czas zabrać się za budyń :) W garnku umieść 1 szklankę mleka kokosowego i mleczko kokosowe. Dodaj ziarenka z rozciętej laski wanilii i samą laskę oraz cukier. Wymieszaj i zacznij podgrzewać. W miseczce połącz pozostała szklankę mleka i mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku się zagotuje, zdejmij je z ognia i wyjmij laskę wanilii, a następnie powoli wlej zawartość miseczki, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje, często mieszając. Gotowy budyń przelej do miseczek/szklanek i odstaw do schłodzenia lub podaj na ciepło z rabarbarem.

Wskazówka: pieczony rabarbar świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów.

P. S. Deser jest wegański (a więc i bez laktozy) i bezglutenowy. 

Inspiracja: przepis na pieczony rabarbar z bloga Wypieki Beaty.

Domowy budyń kokosowy (z pieczonym rabarbarem)

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz albo podzielisz się nim ze znajomymi. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moją stronę na Facebook'u lub Google+

1 komentarz

  1. Bardzo lubię smak kokosa, lubię mleko kokosowe, nie przyszło mi do głowy, że stworzyć coś takiego! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń