Miękkie ciastka imbirowe

Miękkie ciastka imbirowe

W mojej kuchni cały rok znaleźć możecie imbir. Świeżego imbiru najwięcej zużywam do herbaty, którą o tej porze roku piję litrami. Nie zawsze udaje mi się uciec przeziębieniu, jednak mam wrażenie, że od kiedy profilaktycznie piję go przynajmniej raz dziennie, choruję (trochę) mniej. Do gotowania często używam też mielonego imbiru i najczęściej dodaję go do rozgrzewających zup i gęstych, warzywnych curry.

Ale imbir świetnie sprawdza się też w deserach. Wiadomo, szczypta imbiru nigdy nie zaszkodzi szarlotce. Pyszne są też imbirowe ciastka, tak jak te z dzisiejszego przepisu. Idealnie grudniowe, mimo że niekoniecznie tradycyjnie świąteczne - choć i tak wydaje mi się, że w tym przedświątecznym czasie sprawdzą się fantastycznie. Są bardzo przyjemnie w konsystencji, po upieczeniu lekko puszyste i jakby biszkoptowe, po czasie kruszeją. Do zimowej, wieczornej herbatki (imbirowej!) jak znalazł :)

Miękkie ciastka imbirowe

Miękkie ciastka imbirowe


Składniki/ na 16-20 sztuk:

wilgotne:
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szkl. cukru (można zastąpić cukrem brzozowym),
  • 2 jajka,
  • skórka otarta 1 umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny,

sypkie:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
1. W misce przez kilka minut ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy skórkę cytrynową i jajka. Dodajemy mąkę wymieszaną z resztą sypkich składników. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
2. Ze schłodzonej masy formujemy dość duże kulki (ok. 40 g każda). Kulki układamy w odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko je spłaszczamy. Ciastka wstawiamy do lodówki (lub na balkon, w końcu od czego mamy mroźny grudzień!) na kolejne 20 minut.
3. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 12-15 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu ciastka polecam udekorować białą czekoladą. 

Wskazówka:
W szczelnie zamkniętym pojemniku ciastka powinny bez problemu wytrzymać do 2 tygodni.

Inspiracja: rozkoszny.pl

Miękkie ciastka imbirowe

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz