Kulki daktylowo-kokosowe (kulki mocy)

Kulki (mocy) daktylowo-kokosowe

No dobra, hektolitry imbirowej herbaty wypite, grzanka z czosnkiem zjedzona - zabieram się więc za post z przepisem, który obiecywałam Wam dziś na facebook'u. Przepraszam za opóźnienie, ale sami wiecie jak to jest z jesiennymi przeziębieniami. Mam nadzieję, że u Was lepiej?


Przechodząc jednak do tematu - daktylowo-kokosowe kulki mocy to moja przekąska idealna. Uwielbiam zabierać je do pracy, świetnie smakują też do popołudniowej kawy. Kulki są naturalnie słodkie, bardzo sycące, a przy tym nadal zdrowe! Przygotowuję je bardzo często, bo składniki... a właściwie powinnam to wyraźnie zaznaczyć - wszystkie 3 składniki, jakie są potrzebne do ich przygotowania, zawsze mam w swoim domu. W wersji podstawowej wystarczą daktyle, wiórki kokosowe i masło orzechowe, ale polecam Wam też ich jesienną wersję ze szczyptą cynamonu i imbiru. 

Kulki (mocy) daktylowo-kokosowe

Kulki mocy daktylowo-kokosowe


Składniki/ na 10 sztuk:
  • 1/2 szkl. daktyli,
  • 1 szkl. wiórków kokosowych,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonego imbiru.

Wykonanie:
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem (wystarczy tylko tyle wody, żeby przykryło daktyle) i odstawiamy pod przykryciem na chwilę, żeby zmiękły.
2. Z daktyli odlewamy wodę do osobnej miseczki. Daktyle blendujemy ręcznym blenderem. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy łyżką albo ręką. Jeśli masa wydaje się za sucha, dodajemy łyżkę wody, która została z moczenia daktyli. Masę odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kwadrans.
3. Z daktylowej masy formujemy kulki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Inspiracja: przepis na słodką kulkę www.drlifestyle.pl

Kulki (mocy) daktylowo-kokosowe

***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.

2 komentarze