No dobra, hektolitry imbirowej herbaty wypite, grzanka z czosnkiem zjedzona - zabieram się więc za post z przepisem, który obiecywałam Wam dziś na facebook'u. Przepraszam za opóźnienie, ale sami wiecie jak to jest z jesiennymi przeziębieniami. Mam nadzieję, że u Was lepiej?
Przechodząc jednak do tematu - daktylowo-kokosowe kulki mocy to moja przekąska idealna. Uwielbiam zabierać je do pracy, świetnie smakują też do popołudniowej kawy. Kulki są naturalnie słodkie, bardzo sycące, a przy tym nadal zdrowe! Przygotowuję je bardzo często, bo składniki... a właściwie powinnam to wyraźnie zaznaczyć - wszystkie 3 składniki, jakie są potrzebne do ich przygotowania, zawsze mam w swoim domu. W wersji podstawowej wystarczą daktyle, wiórki kokosowe i masło orzechowe, ale polecam Wam też ich jesienną wersję ze szczyptą cynamonu i imbiru.
Kulki mocy daktylowo-kokosowe
Składniki/ na 10 sztuk:
- 1/2 szkl. daktyli,
- 1 szkl. wiórków kokosowych,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta mielonego imbiru.
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem (wystarczy tylko tyle wody, żeby przykryło daktyle) i odstawiamy pod przykryciem na chwilę, żeby zmiękły.
2. Z daktyli odlewamy wodę do osobnej miseczki. Daktyle blendujemy ręcznym blenderem. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy łyżką albo ręką. Jeśli masa wydaje się za sucha, dodajemy łyżkę wody, która została z moczenia daktyli. Masę odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kwadrans.
3. Z daktylowej masy formujemy kulki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Inspiracja: przepis na słodką kulkę www.drlifestyle.pl
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Wyglądają świetnie ;) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńSuper deserek :)
OdpowiedzUsuń