Ostatnio bardzo często piekę buraki i zawsze mam spory ich zapas w lodówce. Najczęściej zajadamy je do kanapek, czasem lądują też w sałatkach. Sałatki z pieczonymi burakami już na blogu były, ale jest to temat bardzo wdzięczny i przez mnie lubiany... dlatego dziś kolejny pomysł. Prosty i bardzo smaczny, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)
Sałatka z pieczonym burakiem
Składniki/ na 2 porcje:
- 2-3 duże garście rukoli,
- 2 średnie buraki, upieczone,
- 1 małe jabłko,
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 szkl. płatków migdałów,
sos balsamiczny:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu,
- duża szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
1. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałów i prażymy przez kilka minut często mieszając, aż lekko się zrumienią. Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
2. W misce dokładnie łączymy składniki sosu. Buraki, jabłko i cebulę obieramy.
3. Burak kroimy na cienkie plasterki (można użyć mandoliny) i przekładamy do miski z sosem balsamicznym. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut do zamarynowania.
4. Cebulę i jabłko kroimy na półplasterki.
5. Sałatę układamy na półmisku. Na sałacie układamy buraki, cebulę i jabłko. Polewamy sosem, który został w misce z marynowania buraków. Na końcu posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego!
Wskazówka:
Buraczki pieczemy według wskazówek podanych w przepisie na hummus buraczany (a po przepis klikajcie tutaj).
***
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Bądź fit na wiosnę!":
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz