Pomysłów na wytrawne, wegańskie śniadanie jest naprawdę mnóstwo i kilka pojawiło się już na blogu (spróbujcie np. mojej ulubionej pomidorowej tofucznicy!). Dziś mam dla Was przepis na pyszną ciecierzycę, czyli taką... wegańską wersję szakszuki. O tej porze roku takie ciepłe śniadania goszczą na naszym stole bardzo często. A w chłodny styczniowy poranek nie ma chyba nic lepszego od porcji gorącej ciecierzycy w gęstym, pomidorowym i bardzo aromatycznym sosie.
Ciecierzyca w pomidorach
Składniki/ na 2 porcje:
- 1 puszka ciecierzycy/ ok. 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku (można pominąć),
- 1 puszka pomidorów krojonych lub w sezonie 2-3 pomidory malinowe,
- 1 łyżka pasty pomidorowej/koncentratu,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- sól lub 1 łyżka sosu sojowego,
- do podania: natka pietruszki, śmietanka sojowa (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy chwilę, a następnie kumin, kurkumę i paprykę. Całość przez chwilę podgrzewamy, uważając żeby przyprawy się nie spaliły.
2. Do garnka dodajemy pomidory, pastę pomidorową i szczyptę cukru. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (część ciecierzycy można rozgnieść widelcem). Całość gotujemy przez kolejne 5-10 minuta, aż pomidory odparują, a całość zgęstnieje.
3. Doprawiamy solą lub sosem sojowym do smaku. Podajemy na gorąco np. z natką pietruszki i łyżką śmietanki sojowej.
A tutaj znajdziecie kilkadziesiąt innych pomysłów na pyszne, wegetariańskie i wegańskie śniadania. Bo w końcu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!
***
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Bądź fit na wiosnę!:
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz