Za sprawą pewnych gotowych deserków w tubce, zakochałam się ostatnio w tapioce. Tapioka to taka... kasza ze skrobi manioku, czyli rośliny powszechnie uprawianej w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Ugotowana tapioka pęcznieje i zamienia się w ciekawe w konsystencji kuleczki, które są jednocześnie miękkie i jędrne. Naprawdę zaskakujące ;)
Dodając do tapioki tłuste mleczko kokosowe lub sok owocowy, można przyrządzić z niego lekki, ale jednocześnie sycący pudding, który świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie w pracy. Ze świeżymi owocami, wiórkami kokosowym lub orzechami jest po prostu pyszny!
Dodając do tapioki tłuste mleczko kokosowe lub sok owocowy, można przyrządzić z niego lekki, ale jednocześnie sycący pudding, który świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie w pracy. Ze świeżymi owocami, wiórkami kokosowym lub orzechami jest po prostu pyszny!
Pomarańczowo-kokosowy pudding z tapioki
Składniki/ na 2-3 porcje:
- 1/4 szkl. tapioki (ja użyłam grubej),
- 2 szkl. wrzątku,
- 1 szkl. mleczka kokosowego (z puszki),
- 1 szkl. soku pomarańczowego,
- 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu (można pominąć),
- do podania: 1/2 pomarańczy, wiórki kokosowe.
Wykonanie:
1. Tapiokę przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
2. Tapiokę odcedzamy, przekładamy spowrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem, dodajemy cukier (ja zazwyczaj pomijam). Wstawiamy na nieduży ogień i gotujemy często mieszając. Pudding gotujemy do momentu, aż kulki tapioki staną się przezroczyste i miękkie. Jeśli używacie drobnej tapioki, wystarczy gotować ją 15-20 minut, jeśli tak jak ja skorzystacie z grubej tapioki, będziecie musieli gotować je dłużej, ok. 20-30 minut.
3. Gotowy pudding będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Pudding przelewamy do szklanek lub słoiczków (do zabrania na wynos!). Podajemy ze świeżymi owocami np. pomarańczą i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje schłodzony.
3. Gotowy pudding będzie nadal dość rzadki, ale po wystygnięciu zgęstnieje. Pudding przelewamy do szklanek lub słoiczków (do zabrania na wynos!). Podajemy ze świeżymi owocami np. pomarańczą i wiórkami kokosowymi. Najlepiej smakuje schłodzony.
Wskazówka:
Sok pomarańczowy można zastąpić dowolnym sokiem owocowym lub mlekiem roślinnym.
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli smakuje tak dobrze, jak wygląda to musi być dobre. Muszę spróbować!!!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo faktycznie jest pycha :)
UsuńDeser wygląda przepysznie i chyba nie jest mega skomplikowany, u mnie zagości na pewno. Będę cię odwiedzać częściej :-)
OdpowiedzUsuńRacja, deser jest bardzo prosty i można przygotować wiele jego wariacji! :)
UsuńCiekawy przepis. Nigdy nic nie robiłam z tapioki.
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić ;)
Usuń