Babki, mazurki, jajka dojedzone? U mnie w lodówce już pustki (choć zamrażarka pęka w szwach...) - to znak, że można już zabrać się za normalne, nie-świątecznie gotowanie ;) Na pierwszy ogień zapiekanka, którą wymyśliłam sobie już dawno temu, ale ciągle brakowało czasu, żeby dokonać dzieła. Zapiekanka nie byle jaka, bo skrywająca warzywa w gęstym pomidorowym sosie, zapieczone pod chrupiącym ciastem francuskim.
Sposób podania tego dania jest bardzo atrakcyjny, nie sądzicie? A tak naprawdę można w ten sposób podać dowolny zestaw składników. I nawet smutna, z pozoru nieatrakcyjna resztka wczorajszego wegetariańskiego gulaszu zamieni się nagle w baaardzo efektowny obiad.
Zapiekanka z soczewicą i pieczarkami pod ciastem francuskim
Składniki/ na 2 porcje:
- 200 g pieczarek,
- 4 małe cebule,
- 1 por (biała i jasnozielona część),
- 1 mała marchewka,
- 1/2 szkl. zielonej soczewicy,
- 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki/ 1/2 słoiczka,
- 1,5 szkl. wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania foremek,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
- sól do smaku,
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 łyżki tartego ser np. mozzarelli (można pominąć).
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy. Cebule kroimy na ćwiartki, pieczarki na połówki (małe sztuki można zostawić w całości). Pora i marchewkę kroimy na plasterki lub półplasterki.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy wszystkie warzywa, przyprawy i podsmażamy przez ok. 5 minut.
3. Soczewicę płuczemy na sicie. Dodajemy do garnka razem z 1 szkl. wody. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut często mieszając, aż warzywa i soczewica będą miękkie. W razie konieczności dodajemy więcej wody.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2 szkl. wody i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
5. Z ciasta francuskiego wycinamy kawałki większe od foremek, w których będziemy podawać zapiekankę (ja użyłam 2 dużych kokilek). Foremki smarujemy olejem, wypełniamy gulaszem, posypujemy serem (jeśli używacie) i przykrywamy ciastem francuskim, lekko dociskając do brzegów naczynia. Na środku ciasta robimy nacięcie lub nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby para wodna miała którędy uciec.
6. Zapiekanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Podajemy gorące. Smacznego!
Wskazówka:
Zamiast suchej soczewicy, możecie użyć też soczewicy konserwowej. Opłukaną soczewicę dodajcie jednak dopiero pod koniec gotowania, żeby się nie rozgotowała.
***
Przepis zapiekankę z soczewicą i pieczarkami bierze udział
w akcji kulinarnej Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań”:
***
Spodobał Ci się dzisiejszy przepis? Będzie mi miło jeśli podzielisz się nim ze znajomymi albo zostawisz komentarz. A jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, które pojawiają się na blogu, odwiedź moje profile na Facebooku i Instagramie.
Apetyczne danie i wygląda na to, że łatwo je wykonać!
OdpowiedzUsuń